Arbeidsmarktonderzoek in het haven en industrieel complex 2021

Arbeidsmarktonderzoek in het haven en industrieel complex 2021

Om de twee jaar peilt SEOR de stand van zaken in de Rotterdamse haven. In de meest recente meting onder 121 vestigingen en een serie diepte-interviews met HR managers zijn de onderzoekers op zoek gegaan naar de belangrijkste uitdagingen en arbeidsmarktontwikkelingen. Opvallend en meest in het oog springend is de grote roep om nieuw havenpersoneel. Maar liefst 70% van de (middel)grote bedrijven heeft te maken met moeilijk vervulbare vacatures. Het gaat vaak om logistieke, ICT en technische functies (op verschillende onderwijsniveaus). En de verwachting is dat deze vraag naar arbeid in de komende twee jaar zeker niet afneemt.  

 

Daarnaast constateren de onderzoekers dat er behoefte is aan sociale innovatie om de belangrijkste uitdagingen in het havengebied tegemoet te treden. Dit komt in eerste instantie van de grond met een netwerk van gelijkgestemden. Verder zijn ondersteunende lokale beleidsinitiatieven (zoals een Leerwerkakkoord) nog niet altijd even goed bekend bij bedrijven en maken ze mede daarom nog te weinig verschil. De beleidsaandacht kan zich wat dat betreft beter richten op een groep koplopers, waardoor eerder beweging ontstaat in de richting van een intensiever gebruik van het onbenut arbeidspotentieel en een verdere samenwerking tussen verschillende werkgevers in het havengebied.   

Download

PDF icon

ARBEIDSMARKTONDERZOEK HIC 2021

Details

Publicatiedatum: 
juni 2021
Auteurs:
Opdrachtgever: 
In samenwerking met: 

Expertise

Contact

OVER SEOR

SEOR is een onafhankelijk onderzoeksbureau gelieerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. SEOR voert sociaal-economisch onderzoek uit voor nationale, regionale en lokale overheden, de Europese Commissie, sectororganisaties en private partijen op het gebied van arbeid, sociale zekerheid, onderwijs, innovatie, regulering en ondernemerschap.

CONTACT

 • Adres:
 • Rotterdam Science Tower
  Marconistraat 16, 6e etage
  3029 AK Rotterdam
 • Telefoon:
  +31 (0)10 302 0500

  E-mail:
  seor-secr@seor.eur.nl

NIEUWSBRIEF

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!