Arbeidsmigranten in Zuid-Holland: Ontwikkeling in aantal en herkomstlanden

Arbeidsmigranten in Zuid-Holland: Ontwikkeling in aantal en herkomstlanden

Hoeveel tijdelijke arbeidsmigranten kunnen we in de komende jaren in Zuid-Holland verwachten?

De provincie Zuid-Holland wil graag inzicht krijgen in de omvang en kenmerken van de groep arbeidsmigranten die in de provincie wonen en/of werken en tijdelijke huisvesting behoeven. SEOR heeft daarom onderzoek uitgevoerd naar het aantal en de samenstelling van de groep arbeidmigranten in de komende vijf jaar, aan de hand van een literatuurstudie, een analyse op basis van microdata van het CBS, het opstellen van een prognoseodel en interviews met brancheverenigingen.

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zijn dat het aantal arbeidsmigranten in Zuid-Holland in de afgelopen jaren fors is gestegen, mede door de verschillen in werkgelegenheid en lonen tussen de herkomstlanden en Nederland, en dat dit aantal nar alle waarschijnlijk in de toekomst nog flink door zal groeien. Hierbij moet opgemerkt worden dat er onzekerheden zitten in de prognoses, onder andere door de uitbraak van de coronacrisis. Desalniettemin is de vraag naar arbeidsmigranten groot, mede door vergrijzing en de vraag naar beroepen waar Nederlanders niet veel meer voor worden opgeleid of niet meer willen doen. Deze vraag zal bij een aantrekkende economie groot blijven in de komende jaren.

We zien daarbij een verschuiving in de herkomstlanden, waarbij het aandeel arbeidsmigranten uit Polen nog steeds groot is, maar in de komende jaren waarschijnlijk zal worden ingehaad door het aantal arbeidsmigranten afkomstig uit de overige landen uit Midden- en Oost-Europa, met name Roemenië, Bulgarije en Hongarije.

Download

Details

Publicatiedatum: 
Oktober 2020
Auteurs:
Opdrachtgever: 
Provincie Zuid-Holland
In samenwerking met: 

Expertise

Contact

OVER SEOR

SEOR is een onafhankelijk onderzoeksbureau gelieerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. SEOR voert sociaal-economisch onderzoek uit voor nationale, regionale en lokale overheden, de Europese Commissie, sectororganisaties en private partijen op het gebied van arbeid, sociale zekerheid, onderwijs, innovatie, regulering en ondernemerschap.

CONTACT

 • Adres:
 • Rotterdam Science Tower
  Marconistraat 16, 11e etage
  3029 AK Rotterdam
 • Telefoon:
  +31 (0)10 302 0500

  E-mail:
  seor-secr@seor.eur.nl

NIEUWSBRIEF

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!