Evaluatie Extra handen voor de Zorg

Evaluatie Extra handen voor de Zorg

De gezondheidszorg heeft te maken met structurele personeelskrapte. Dit tekort werd extra voelbaar tijdens de coronacrisis. Als een van de manieren om als samenleving bij te springen in de zorg en hiermee de werkdruk in de sector te verlagen, is het initiatief Extra handen voor de Zorg ontwikkeld. Extra handen voor de Zorg verbond zorgorganisaties die hulp konden gebruiken tijdens de coronacrisis aan mensen die (tijdelijk) wilden helpen in de zorg.

SEOR heeft de resultaten en geleerde lessen van het initiatief opgehaald en vastgelegd. Daarvoor is gebruik gemaakt van een combinatie van documentenanalyse, een online enquête onder deelnemende zorgorganisaties en interviews met sleutelpersonen uit zorgorganisaties die kandidaten hebben geplaatst.

Vanaf de start in de eerste coronagolf tot aan het najaar van 2021 zijn ruim 6.300 mensen aan de slag gegaan in zorgorganisaties in heel Nederland. Dit heeft bij de meerderheid van deze organisaties geleid tot een verlaging van de werkdruk. Daarnaast traden diverse andere effecten op, zoals een hogere kwaliteit van de zorg en het open kunnen houden van afdelingen. De uitvoering van Extra handen voor de Zorg wordt overall positief beoordeeld, waarbij enkele specifieke aandachtspunten (zoals het gebruiksgemak van het technisch systeem) worden benoemd.

De belangrijkste uitkomsten zijn samengevat in een factsheet.

 

Download

Details

Publicatiedatum: 
Januari 2022
Auteurs:
Opdrachtgever: 
RegioPlus
In samenwerking met: 

Expertise

Contact

OVER SEOR

SEOR is een onafhankelijk onderzoeksbureau gelieerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. SEOR voert sociaal-economisch onderzoek uit voor nationale, regionale en lokale overheden, de Europese Commissie, sectororganisaties en private partijen op het gebied van arbeid, sociale zekerheid, onderwijs, innovatie, regulering en ondernemerschap.

CONTACT

 • Adres:
 • Rotterdam Science Tower
  Marconistraat 16, 6e etage
  3029 AK Rotterdam
 • Telefoon:
  +31 (0)10 302 0500

  E-mail:
  seor-secr@seor.eur.nl

NIEUWSBRIEF

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!