https://www.linkedin.com/in/jaap-de-koning-11818bb/

Jaap de Koning is arbeidseconoom. Hij heeft voorheen verschillende directiefuncties bij SEOR gehad en was als hoogleraar arbeidsmarktbeleid aan de Erasmus Universiteit verbonden. 

alt='Jaap de Koning' title='Jaap de Koning' src='https://www.seor.nl/Cms_Media/Jaap.png'

Jaap de Koning

Jaap de Koning

Wetenschappelijk adviseur

Jaap de Koning is wetenschappelijk adviseur van SEOR. Hij heeft voorheen verschillende directiefuncties bij SEOR gehad en was als hoogleraar arbeidsmarktbeleid aan de Erasmus Universiteit verbonden. Jaap heeft algemene econometrie gestudeerd en is gepromoveerd op het onderwerp ‘labour hoarding’. Hij heeft meer dan 35 jaar ervaring in toegepast economisch onderzoek op een breed terrein, dat de arbeidsmarkt maar ook aanverwante terreinen als sociale zekerheid, onderwijs en gezondheid omvat. Een vrij groot deel van het onderzoek gaat over evaluatie van beleid op deze terreinen. Kwantitatieve methoden en technieken (econometrische methoden voor effectmeting, effectmeting door experimenten, simulatiemodellen en prognosemodellen) spelen hierin – vanuit zijn econometrische achtergrond - een belangrijke rol. Maar de meeste onderzoeken hebben ook kwalitatieve componenten (enquêtes, interviews, workshops). Jaap heeft ook veel kennis over specifieke segmenten van de arbeidsmarkt zoals bepaalde doelgroepen (bijvoorbeeld langdurige werklozen, mensen met een arbeidshandicap, ouderen) en sectoren (bijvoorbeeld de industrie, de zorg en het onderwijs).

Hoewel het meeste onderzoek dat Jaap heeft gedaan voor Nederlandse opdrachtgevers (ministeries, gemeenten, sectororganisaties) is, heeft hij ook veel opdrachten uitgevoerd voor buitenlandse opdrachtgevers zoals de Europese Commissie en de Wereldbank. Hij heeft uitgebreide ervaring met het leiden van complexe studies voor verschillende cliënten en studies waarbij verschillende bureaus uit verschillende landen betrokken zijn.

Naast beleidsrapporten publiceert Jaap regelmatig wetenschappelijke artikelen, papers en boeken. Hij geeft vaak presentaties over onderwerpen op het gebied van arbeid en aanverwante gebieden. Ook heeft hij veel ervaring met het leiden van workshops. Verder wordt hij regelmatig gevraagd voor adviescommissies. Zo was hij lid van de commissie die de ministerie van SZW heeft geadviseerd over de arbeidsmarktpositie van mensen die huishoudelijk werk verrichten. Tussen 2006 en 2013 is hij lid geweest van de Stichting Industriebeleid en Communicatie (SIC).

CV

 • 2019 - heden         Wetenschappelijk adviseur, SEOR
 • 2014 - 2018           Wetenschappelijk directeur, SEOR
 • 2000 - 2014           Directeur, SEOR
 • 1994 - 2000           Lid Raad van Bestuur, NEI
 • 1986 - 2000           Directeur, Divisie Arbeid en Onderwijs, NEI
 • 1980 - 1985           Senior onderzoeker, Divisie Arbeid en Onderwijs, NEI
 • 1976 - 1980           Onderzoeker, Divisie Arbeid en Onderwijs, NEI

Contact

Telefoonnummer: 
+31 (0)10 3020500

OVER SEOR

SEOR is een onafhankelijk onderzoeksbureau gelieerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. SEOR voert sociaal-economisch onderzoek uit voor nationale, regionale en lokale overheden, de Europese Commissie, sectororganisaties en private partijen op het gebied van arbeid, sociale zekerheid, onderwijs, innovatie, regulering en ondernemerschap.

CONTACT

 • Adres:
 • Rotterdam Science Tower
  Marconistraat 16, 11e etage
  3029 AK Rotterdam
 • Telefoon:
  +31 (0)10 302 0500

  E-mail:
  seor-secr@seor.eur.nl

NIEUWSBRIEF

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!