Knelpunten bij arbeidsongeschiktheid: hoe vaak komen deze voor?

Knelpunten bij arbeidsongeschiktheid: hoe vaak komen deze voor?

Het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel kent verschillende hardheden. Wat is de omvang van de groepen in de samenleving die met deze hardheden te maken krijgen?

De Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) onderzoekt het huidige stelsel voor langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid en brengt advies uit over een toekomstbestendig stelsel voor ziekte en arbeidsongeschiktheid dat betaalbaar, uitvoerbaar en uitlegbaar is. In het debat over het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel worden verschillende hardheden genoemd. Voorbeelden hiervan zijn dat mensen met een laag inkomen vaker worden afgewezen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering dan mensen met een hoger inkomen, en dat de arbeidsparticipatie van mensen die afgewezen worden laag is. SEOR heeft onderzocht hoe groot de groepen mensen zijn die mogelijk te maken krijgen met deze hardheden in het stelsel.

Download

Details

Publicatiedatum: 
Oktober 2023
Auteurs:
Opdrachtgever: 
De Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (Octas)
In samenwerking met: 

Expertise

Contact

OVER SEOR

SEOR is een onafhankelijk onderzoeksbureau gelieerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. SEOR voert sociaal-economisch onderzoek uit voor nationale, regionale en lokale overheden, de Europese Commissie, sectororganisaties en private partijen op het gebied van arbeid, sociale zekerheid, onderwijs, innovatie, regulering en ondernemerschap.

CONTACT

 • Adres:
 • Rotterdam Science Tower
  Marconistraat 16, 11e etage
  3029 AK Rotterdam
 • Telefoon:
  +31 (0)10 302 0500

  E-mail:
  seor-secr@seor.eur.nl

NIEUWSBRIEF

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!