Optimalisering van WerkLoont

Optimalisering van WerkLoont

WerkLoont is een belangrijk re-integratie-instrument van de gemeente Rotterdam, bedoeld voor mensen die een bijstandsuitkering hebben gekregen en waarvan is bepaald dat zij in beginsel plaatsbaar zijn op de arbeidsmarkt, maar daarbij wel wat hulp kunnen gebruiken. Deze mensen zijn verplicht om na instroom in de uitkering gedurende 15 weken het programma van WerkLoont te volgen. Dit betekent dat zij per week één dag werk verrichten, één dag groepstrainingen volgen en een halve dag thuis werken aan hun re-integratie.

In dit rapport wordt naar de middellange termijn effecten van WerkLoont gekeken, op basis van een experiment dat in 2012 en 2013 is uitgevoerd. Het onderzoek valt uiteen in twee onderdelen: een kwantitatieve deelstudie naar de effecten op uitkeringsafhankelijkheid en arbeidsparticipatie (uitgevoerd door SEOR), en een kwalitatieve deelstudie naar de werkzame componenten van WerkLoont (uitgevoerd door de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit).

Dit onderzoek is uitgevoerd met subsidie uit het ZonMw-programma ‘Deskundig aan het werk’. Het is uitgevoerd in het kader van de Kenniswerkplaats Stedelijke Arbeidsmarkt, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit.

Download

PDF icon

Optimalisering van WerkLoont

Details

Publicatiedatum: 
Januari 2017
Auteurs:
Opdrachtgever: 
ZonMW
In samenwerking met: 
Erasmus Universiteit Rotterdam

Expertise

Contact

OVER SEOR

SEOR is een onafhankelijk onderzoeksbureau gelieerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. SEOR voert sociaal-economisch onderzoek uit voor nationale, regionale en lokale overheden, de Europese Commissie, sectororganisaties en private partijen op het gebied van arbeid, sociale zekerheid, onderwijs, innovatie, regulering en ondernemerschap.

CONTACT

 • Adres:
 • Rotterdam Science Tower
  Marconistraat 16, 11e etage
  3029 AK Rotterdam
 • Telefoon:
  +31 (0)10 302 0500

  E-mail:
  seor-secr@seor.eur.nl

NIEUWSBRIEF

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!