Effectiviteit re-integratievoorzieningen gemeente Gilze en Rijen

Effectiviteit re-integratievoorzieningen gemeente Gilze en Rijen

De gemeente Gilze en Rijen investeert veel in re-integratievoorzieningen waarmee inwoners worden ondersteund om een zinvolle dagbesteding te vinden. Iroko en SEOR hebben samen onderzoek gedaan naar de inzet en effecten van de re-integratievoorzieningen. Daarvoor is gebruik gemaakt van deskresearch, een analyse van CBS microdata en interviews met de betrokkenen binnen de ABG-organisatie (de ambtelijke organisatie van de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen).

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat het na 2017 relatief beter gaat met de ontwikkeling van het aantal bijstandsgerechtigden t.o.v. de ontwikkeling in vergelijkbare gemeenten. Wel kent de gemeente structureel een relatief hoog bijstandsniveau. Belangrijkste reden hiervoor is dat Gilze en Rijen een hoger aandeel huishoudens kent die op zichzelf een hogere kans op bijstand hebben. Ook was het aandeel plaatsingen van bijstandsgerechtigden in 2020 hoger dan in de vergelijkbare gemeenten. Deze uitkomsten wijzen erop dat de laatste jaren door de gemeente een passende richting is gevonden bij de ondersteuning van inwoners op het gebied van werk.

Econometrische analyses op CBS microdata geven een indicatie dat de inzet van aanvullende voorzieningen (bovenop begeleiding door een re-integratiemedewerker) een positief effect hebben op de uitstroom uit de uitkering, het vinden van een baan en een stijging op de participatieladder. Vooral begeleiding naar werk, het inloopspreekuur en scholing lijken het daarbij goed te doen.

Download

Details

Publicatiedatum: 
April 2021
Auteurs:
Opdrachtgever: 
Gemeente Gilze en Rijen
In samenwerking met: 
Iroko

Expertise

Contact

OVER SEOR

SEOR is een onafhankelijk onderzoeksbureau gelieerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. SEOR voert sociaal-economisch onderzoek uit voor nationale, regionale en lokale overheden, de Europese Commissie, sectororganisaties en private partijen op het gebied van arbeid, sociale zekerheid, onderwijs, innovatie, regulering en ondernemerschap.

CONTACT

 • Adres:
 • Rotterdam Science Tower
  Marconistraat 16, 11e etage
  3029 AK Rotterdam
 • Telefoon:
  +31 (0)10 302 0500

  E-mail:
  seor-secr@seor.eur.nl

NIEUWSBRIEF

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!