Het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG)

Het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG)

Het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) is een EU-instrument dat steun biedt aan ontslagen werknemers en zelfstandigen wier activiteiten zijn stopgezet als gevolg van ingrijpende herstructureringen als gevolg van globalisering of van een financiële en economische crisis.

In opdracht van de Europese Commissie heeft een consortium onder leiding van Ramboll via een evaluatieonderzoek beoordeelt in hoeverre het EFG zijn doelstellingen in de periode 2014-2020 heeft bereikt. Het onderzoek betrof de hele EU. SEOR heeft als lid van het consortium aan het onderzoek bijgedragen via twee casestudies in Nederland en een zogenaamde Counterfactual Impact Evaluation (CIE) op basis van een van de Nederlandse cases en een case uit Ierland. De Nederlandse cases betroffen het project in het bank- en verzekeringswezen in Friesland, Drenthe en Overijssel (2018), en het project in de detailhandel in Drenthe en Overijssel (2016). Laatstgenoemd project is ook benut voor de CIE, naast het Lufthansa project uit Ierland.

Hoofdconclusie van de Europese evaluatie is dat EFG er over het algemeen in geslaagd is om steun te verlenen aan en solidariteit te tonen met werknemers, zelfstandigen en (in sommige gevallen) jongeren die zijn getroffen door ingrijpende herstructureringen. Het Fonds blijft relevant en nuttig, hoewel er ruimte is om (i) de reikwijdte ervan te heroverwegen in termen van op wie het zich richt en onder welke omstandigheden, (ii) administratieve procedures te vereenvoudigen of verkorten, en (iii) om de resultaten van de interventies beter te volgen.

 

Download

Details

Publicatiedatum: 
Mei 2021
Auteurs:
Opdrachtgever: 
De Europese Commissie
In samenwerking met: 
Ramboll

Expertise

Arbeid

 

Contact

OVER SEOR

SEOR is een onafhankelijk onderzoeksbureau gelieerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. SEOR voert sociaal-economisch onderzoek uit voor nationale, regionale en lokale overheden, de Europese Commissie, sectororganisaties en private partijen op het gebied van arbeid, sociale zekerheid, onderwijs, innovatie, regulering en ondernemerschap.

CONTACT

 • Adres:
 • Rotterdam Science Tower
  Marconistraat 16, 11e etage
  3029 AK Rotterdam
 • Telefoon:
  +31 (0)10 302 0500

  E-mail:
  seor-secr@seor.eur.nl

NIEUWSBRIEF

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!