Toekomst van werk

Toekomst van werk

Sinds enkele jaren kent de provincie Zuid-Holland het programma ToekomstAgenda. Het doel van de ToekomstAgenda is de context van beleid te geven door een beleidsneutrale, inhoudelijke verdieping van een thema. Een van deze thema's is de toekomst van werk.

SEOR heeft de te verwachten langetermijnontwikkelingen op het gebied van werkgelegenheid in kaart gebracht. Wat zijn mogelijke veranderingen in aard en omvang van werk(gelegenheid) en de eisen die daardoor aan de omvang en het opleidingsniveau van de beroepsbevolking worden gesteld? Een zeer belangrijke achterliggende factor daarbij is technologie. De technologische ontwikkeling (in deze studie onderscheiden naar platformeconomie, robotisering en automatisering) heeft daarom een prominente plek in het onderzoek.

In het onderzoek worden de volgende deelvragen beantwoord:

 1. Welke ontwikkelingen in de omvang van de werkgelegenheid als gevolg van technologische ontwikkelingen kunnen worden verwacht in de toekomst?
 2. Welke ontwikkelingen in opleidingseisen voor de beroepsbevolking als gevolg van technologische ontwikkelingen kunnen worden verwacht in de toekomst?
 3. In hoeverre voldoet de omvang van de beroepsbevolking aan de vraag naar arbeid in de toekomst?
 4. In hoeverre voldoet het opleidingsniveau van de beroepsbevolking aan de vraag naar arbeid in de toekomst?

Download

PDF icon

Toekomst van werk

Details

Publicatiedatum: 
Augustus 2019
Auteurs:
Opdrachtgever: 
Provincie Zuid-Holland
In samenwerking met: 

Expertise

Contact

OVER SEOR

SEOR is een onafhankelijk onderzoeksbureau gelieerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. SEOR voert sociaal-economisch onderzoek uit voor nationale, regionale en lokale overheden, de Europese Commissie, sectororganisaties en private partijen op het gebied van arbeid, sociale zekerheid, onderwijs, innovatie, regulering en ondernemerschap.

CONTACT

 • Adres:
 • Rotterdam Science Tower
  Marconistraat 16, 11e etage
  3029 AK Rotterdam
 • Telefoon:
  +31 (0)10 302 0500

  E-mail:
  seor-secr@seor.eur.nl

NIEUWSBRIEF

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!