Verfijning tariefmethodologie en -rapportering

Verfijning tariefmethodologie en -rapportering

De Vlaamse drinkwaterregulator (VMM) wil een volgende stap maken in de optimalisatie van de tariefmethodologie. Daartoe heeft SEOR samen met de Rebel Group het volgende onderzocht:

 1. Hoe kunnen de drinkwatermaatschappijen aangezet worden tot voortdurende efficiëntie?
 2. Hoe kunnen (keuzes voortkomend uit) het investeringsbeleid en asset management gekoppeld worden aan het systeem van tariefregulering?
 3. Hoe kunnen de boekhouding van de watermaatschappij en de rapportering beter op elkaar afgestemd worden?

Op basis van de beantwoording van bovenstaande vragen is door het onderzoeksteam een voorstel opgesteld voor de verfijning van de tariefmethodologie en de rapportering daarover. Dit voorstel is tijdens de uitvoering van het onderzoek afgetoetst bij zowel de drinkwatermaatschappijen als VMM.

In dit onderzoek is inspiratie opgedaan uit literatuuronderzoek over mogelijke efficiëntie indicatoren en reguleringsvormen, asset management, en boekhouding en financieringsmethoden, en op basis van zes case studies van tariefregulering in andere landen en sectoren. Tevens hebben interviews en focusgroepen met de drinkwatermaatschappijen plaatsgevonden.

Het rapport presenteert verschillende varianten van reguleringsmodellen die in de Vlaamse context van de drinkwatersector passen, en adviseert welke elementen in de tariefregulering stapsgewijs aan boord genomen kunnen worden gericht op voortdurende efficiëntieverhoging en een betere aansluiting met het asset management en de boekhouding. Tevens is aangegeven hoe de rapportering van de watermaatschappijen aan de regulator hierop aangepast kunnen worden.

Download

Details

Publicatiedatum: 
Februari 2021
Auteurs:
Opdrachtgever: 
Vlaamse Milieumaatschappij
In samenwerking met: 
Rebel

Expertise

Contact

OVER SEOR

SEOR is een onafhankelijk onderzoeksbureau gelieerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. SEOR voert sociaal-economisch onderzoek uit voor nationale, regionale en lokale overheden, de Europese Commissie, sectororganisaties en private partijen op het gebied van arbeid, sociale zekerheid, onderwijs, innovatie, regulering en ondernemerschap.

CONTACT

 • Adres:
 • Rotterdam Science Tower
  Marconistraat 16, 6e etage
  3029 AK Rotterdam
 • Telefoon:
  +31 (0)10 302 0500

  E-mail:
  seor-secr@seor.eur.nl

NIEUWSBRIEF

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!