Werkbelasting en baantevredenheid bij de politie: wijkagenten, teamchefs C en HSM-medewerkers

Werkbelasting en baantevredenheid bij de politie: wijkagenten, teamchefs C en HSM-medewerkers

SEOR heeft, in opdracht van het WODC, onderzoek gedaan naar de vraag welke factoren leiden tot over- of onderbelasting van politiepersoneel. Het onderzoek richtte zich op wijkagenten, teamchefs C en medewerkers Huisvesting, Services en Middelen (HSM). De volgende onderzoeksvragen zijn geformuleerd:

 1. Wat leert bestaande wetenschappelijke literatuur over factoren die bijdragen aan over- en onderbelasting van politiepersoneel?
 2. Welke mechanismen leiden in de Nederlandse politiepraktijk bij de geselecteerde functies tot over- en onderbelasting van politiepersoneel?
 3. Binnen welke context doen deze mechanismen zich voor?
 4. Welke gevolgen kunnen met over- en onderbelasting gepaard gaan?
 5. Welke oplossingsrichtingen zijn er om de belasting van politiepersoneel in deze functie te optimaliseren in die zin dat de belasting beter aansluit bij de belasting die op basis van de functieomschrijving verwacht mag worden?

Uit het onderzoek blijkt dat de werkbelasting vooral bij teamchefs en wijkagenten een probleem is.
Alle drie de functiegroepen noemen administratieve rompslomp als belangrijkste oorzaak van overbelasting. Een andere veelgenoemde oorzaak is het uitvoeren van taken die niet tot hun eigenlijke werkzaamheden behoren. Bovendien wordt onvoldoende ondersteuning door het Politie Diensten Centrum (PDC) door alle functiegroepen als oorzaak genoemd.

Download

Details

Publicatiedatum: 
November 2018
Auteurs:
Opdrachtgever: 
WODC
In samenwerking met: 

Expertise

Contact

OVER SEOR

SEOR is een onafhankelijk onderzoeksbureau gelieerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. SEOR voert sociaal-economisch onderzoek uit voor nationale, regionale en lokale overheden, de Europese Commissie, sectororganisaties en private partijen op het gebied van arbeid, sociale zekerheid, onderwijs, innovatie, regulering en ondernemerschap.

CONTACT

 • Adres:
 • Rotterdam Science Tower
  Marconistraat 16, 6e etage
  3029 AK Rotterdam
 • Telefoon:
  +31 (0)10 302 0500

  E-mail:
  seor-secr@seor.eur.nl

NIEUWSBRIEF

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!